29.07.2010

NetCity Telecom va finaliza rețeaua subteranã de fibrã opticã din București la data stabilitã prin contract

NetCity – un proiect ambiþios pentru Capitalã, realizat în deplinã transparențã și legalitate, pentru democratizarea accesului la informație

NetCity, unul dintre cele mai ambițioase și mai utile proiecte ale Capitalei se înscrie în politica europeanã de dezvoltare economico-socialã a comunitãților locale. Astfel, Bucureștiul intrã în rândul altor capitale europene care au realizat proiecte similare, respectiv Amsterdam, Viena, Milano, Paris, Londra. Și dacã în celelalte orașe, primãriile sunt cele care au investit, în cazul Bucureștiului, din cauza lipsei fondurilor, s-a mers pe soluția unei investiții private.

Oportunitatea proiectului este evidentã, Bucureștiul fiind, în momentul de fațã, un monopol de facto al douã-trei companii mari de telecom. Cetãțeanul este captiv acestui monopol, deoarece în foarte puține cazuri poate alege un operator. De cele mai multe ori este obligat sã apeleze la un singur operator care a monopolizat cartierul sau strada sa.

Nu numai cã nu are de ales, dar bucureșteanul este și “jumulit” de o mulțime de bani pentru servicii de calitate îndoielnicã. La cea mai micã furtunã sau la prima zãpadã, emisia se întrerupe din cauza faptului cã toate cablurile operatorilor sunt atârnate pe stâlpi, fãrã nici o protecție la intemperii.

Este “jumulit” pentru cã plãtește tarife corespunzãtoare unor servicii “europene” la calitate “româneasca”. Nemaivorbind cã operatorii de cablu sunt în ilegalitate, nu au contracte și nu plãtesc nimic nimãnui pentru stâlpii pe care și-au plasat infrastructura. Nu plãtesc, dar încaseazã de la cetãțean.

În plus, aspectul orașului este lamentabil, din cauza milioanelor de cabluri ilegal atârnate peste tot în oraș. Și riscul de accidente care existã, pe lângã câinii vagabonzi, te descurajeazã sã te deplasezi prin metropolã.

Cui servește acest status quo? Cui servește menținerea actualei stãri de lucruri? Primãriei pãgubite de venituri? Cetãțeanului obligat sã înghitã un serviciu prost și scump? Sau celor douã-trei companii de cablu care refuza cu obstinație sã piardã actualul monopol?

Obligatã sã gãseascã o soluție, Primãria Bucureștiului a fãcut o mutare: a concesionat prin licitație construcția unei alternative la situația dezastruoasã de astãzi. Demers unic, cel puțin în România, unde nu s-a reușit nici un parteneriat public-privat pânã în prezent. Toatã lumea spune cã aceste parteneriate sunt o soluție pentru autoritãțile locale care, înglodate în datorii, nu mai au resurse sã investeascã. Cu toate acestea, de o bunã bucatã de vreme, singurul parteneriat public-privat care funcționeazã în România, Netcity, este atacat furibund.

De cãtre cine? De ce? Pãi este acum evident care sunt resorturile ascunse ale campaniei anti-Netcity: efortul disperat a doi-trei operatori de cablu de a opri timpul. De a menține cetãțeanul captiv. De a-și menține monopolul teritorial. De a interzice și altor operatori mici și mijlocii sã ajungã la cetãțean.

NetCity Telecom S.A., concesionarul rețelei NetCity, realizeazã și deservește tehnic noua infrastructura subteranã a Bucureștiului. Compania este operator de infrastructurã pentru comunicații, iar rețeaua de infrastructurã dezvoltatã va fi pusã la dispoziție în mod egal, transparent și nediscriminatoriu tuturor operatorilor de telecom care activeazã sau doresc sã ofere servicii în București.

NetCity oferã posibilitatea tuturor operatorilor sã aibã acces la cetãțean și cetãțeanului sã aleagã ce operator dorește. Și, surprizã plãcutã, sunt foarte mulți operatori mici și mijlocii, care nu au posibilitatea sã acopere orașul cu cabluri și sã ajungã la cetãțean, dar care au oferte foarte interesante. NetCity le oferã posibilitatea sã închirieze capacitate de comunicații la tarife foarte reduse, egale pentru toți.

Cum se numește asta? Creșterea competiției! Cui folosește? Cetãțeanului, pentru cã i se democratizeazã accesul la informație prin faptul cã își poate alege singur operatorul! Și primãriei, pentru cã, deși nu investește nimic, primește redevențe.

Proiectul NetCity este realizat în baza unei concesiuni de lucrãri publice pentru 49 de ani, iar NetCity Telecom asigurã finanțarea integralã a proiectului și operarea rețelei pe durata concesiunii, conform contractului. Primãria Municipiului București pune la dispoziție spațiul public, încaseazã o redevențã anualã în cuantum de 12% din veniturile asociate închirierii de infrastructurã și devine proprietarul și administratorul NetCity la finalul perioadei de concesionare.

Sursa: Puterea.ro, 28 iulie 2010