Presă
08.09.2008

UTI implementează un nou Sistem Informatic Integral

Începând cu 1 septembrie 2008, UTI a demarat implementarea Sistemului informatic integrat UTI (SII UTI) bazat pe aplicaţii şi tehnologie Oracle.

Prin prisma suitelor şi aplicaţiilor ce se vor implementa, aceasta este implementarea cu cea mai largă arie de acoperire faţă de implementările realizate până în prezent în România. Implementarea va fi realizată de o echipă mixtă UTI-Oracle, ceea ce va duce la extinderea parteneriatului între cele două corporaţii: după finalizarea acestui proiect, cooperarea UTI-Oracle în acest domeniu va continua, în baza parteneriatului strategic între cele două corporaţii, vizând realizarea în parteneriat a altor implementări complexe de sisteme informatice în România.

O altă particularitate şi o premieră pentru implementări de sisteme informatice integrate în România este faptul că finanţarea implementării va fi asigurată de ING Credit IFN S.A., ca urmare a unor colaborări anterioare similare cu Oracle la implementări de sisteme informatice în alte ţări, aceasta fiind prima instituţie financiară care finanţează implementarea unui sistem informatic de o asemenea complexitate.

Pentru UTI, implementarea SII este un proiect extrem de important, care vizează satisfacerea cerinţelor informaţionale la nivel de management, dar şi derularea fluentă a proceselor de afaceri şi a proceselor funcţionale, în contextul unei dezvoltări accelerate a Grupului ca volum de afaceri, dar şi prin extinderea domeniilor de activitate, prin oferirea unei game din ce în ce mai largi de produse şi servicii.

SII UTI va fi constituit din sistemul de Enterprise Resource Planning (ERP) e-Business Suite şi suita Collaboration Suite. Pentru Sistemul ERP UTI au fost achiziţionate licenţe pentru 38 de aplicaţii din suitele Proiecte, Service, Managementul Relaţiilor cu Clienţii, Producţie, Logistică, Managementul Resurselor Umane, Financiar şi Business Intelligence (aplicaţii de suport pentru managementul strategic şi managementul tactic). Suita Collaboration Suite cuprinde 8 aplicaţii.

Pentru SII UTI se vor implementa ultimele generaţii şi versiuni ale aplicaţiilor e-Business Suite şi Collaboration Suite. În cazul e-Business Suite s-a decis implementarea Release 12 (R12), datorită numeroaselor îmbunătăţiri aduse aplicaţiilor faţă de Release 11, dar şi saltului tehnologic, chiar dacă în prezent implementările R12 demarate în România sunt relativ puţin numeroase şi acoperă arii restrânse faţă de implementarea SII UTI.

Selectarea Oracle ca furnizor de aplicaţii şi tehnologie pentru SII UTI a fost rezultatul unui proces laborios, în cursul căruia au fost evaluate în primă fază soluţiile, iar în a doua fază ofertele, doar ale unor furnizori de vârf pe plan mondial. În urma acestui proces de selecţie a rezultat că aplicaţiile Oracle satisfac în cea mai mare măsură cerinţele UTI, un avantaj fiind constituit de faptul că Oracle este furnizor de tehnologie şi că asigură suportul pentru toate componentele software ale SII UTI (aplicaţii, tehnologie, sistem de operare).

Implementarea SII UTI reprezintă o provocare pentru echipa de implementare UTI-Oracle, datorită complexităţii acestui proiect:

  • diversitatea domeniilor de activitate UTI, dar şi gama largă de produse şi servicii oferite, necesită o paletă largă de procese de afaceri ce trebuie setate în ERP. Pentru UTI se pune se va avea în vedere şi adaptarea la procesele standard Oracle, acestea reprezentând, datorită numărului mare de implementări e-Business Suite în lume, cele mai bune practici de afaceri.
  • activitatea UTI se desfăşoară preponderent pe proiecte, dintre care multe complexe, ceea ce necesită o planificare şi urmărire bugetară, financiară, logistică şi operaţională foarte precisă, dar şi analize şi prognoze privind evoluţia proiectelor.
  • complexitatea relaţiilor între societăţile UTI, ceea ce implică colaborări pe proiecte, servicii diverse (consultanţă, logistică, servicii de securitate, servicii administrative, service,etc).

După parcurgerea etapelor de setare standard, elaborare a soluţiei, dezvoltare şi tranziţie ale implementării, trecerea în producţie a celor 38 de aplicaţii e-Business Suite se va realiza într-o perioadă scurtă de timp (2 luni), ceea ce reprezintă o altă provocare.