Presă
05.05.2008

Cetățenii din județul Mureș au la dispoziție servicii de urgență integrate

Marți, 29 aprilie 2008, în prezența autorităților locale, a fost lansat la Târgu Mureș Centrul de Management al Situațiilor de Criză, realizat de Divizia Sisteme de Securitate și Militare din cadrul UTI. Centrul reunește sub aceeași structură toate serviciile de urgență din județ: Poliție, Jandarmerie, Ambulanță, Pompieri, Poliția Comunitară, fiind operat de 5 coordonatori specialiști și de 8 operatori 112.

Centrul de Management al Situațiilor de Criză Tg. Mureș înglobează mai multe sisteme: preluarea apelurilor de urgență, localizarea și monitorizarea vehiculelor aparținând serviciilor de urgență, supravegherea video a zonelor publice, sistemul de comunicații (are scopul de a integra toate subsistemele voce/date), sistemul de alarmare (are aplicații în monitorizarea obiectivelor fixe împotriva efracției, incendiului, scurgerilor de gaze, defecțiunilor tehnice, dar și în cazul telemedicinei, pentru monitorizarea on-line și off-line, la domiciliu, a pacienților cronici).

În ce privește supravegherea video a zonelor publice, în prezent sunt funcționale 12 camere video de ultimă generație, care monitorizează principalele intersecții din oraș, următoarele 30 de astfel de camere urmând a fi instalate în preajma școlilor, pentru a spori siguranța elevilor. În total, în municipiul Tg. Mureș vor funcționa 90 de camere de supraveghere video.

Proiectul a necesitat o investiție de aproximativ 1,3 milioane euro, sumă acoperită din bugetul local.

Implementarea Centrului de Management pentru Situații de Criză Tg. Mureș prezintă avantaje atât pentru cetățeni, care beneficiază de acum de servicii de calitate în timp mai scurt, cât și pentru autoritățile locale, care se pot baza pe interoperabilitatea permanentă a serviciilor de urgență, pe un proces decizional mai bine structurat și mai rapid, și pe eficientizarea activităților de comunicare.