Presă
14.05.2015
Plata tarifului de trecere a podului peste Dunăre de la Fetești – Cernavoda mai ușoară datorită unei soluții dezvoltate de UTI

Plata tarifului de trecere a podului peste Dunăre de la Fetești – Cernavoda mai ușoară datorită unei soluții dezvoltate de UTI

Sistemul electronic de plată a tarifului de trecere a podului peste Dunăre de la Feteşti-Cernavodă, pe autostrada Bucureşti-Constanţa, înlocuiește achitarea tarifului cu oprire la barieră.

Astfel, începând cu 30 aprilie 2015, şoferii au posibilitatea să opteze pentru achitarea tarifului în afara staţiei de taxare, în avans sau până la ora 24:00 a zilei următoare trecerii, prin SMS transmis la un număr scurt și prin achitarea tarifului în reţeaua de parteneri autorizaţi ai CNADNR (benzinării).

Soluția de emitere, verificare, detecție și control al achitării tarifului de trecere de către utilizatori reprezintă o premieră pentru România și este implementată de UTI. În perioada următoare, soluția va fi dezvoltată pentru a permite achitarea tarifului prin utilizarea cardului bancar, în urma configurării unui cont într-un portal web, și prin utilizarea unei aplicații pentru dispozitive mobile.

În plus față de extinderea modalităților de plată, proiectul presupune reconfigurări și extinderi ale funcționalităților inițiale, dezvoltări necesare procesării datelor generate de sistem (administrare și backoffice, control și procesare amenzi, raportare).
Soluția dezvoltată de UTI se bazează pe două produse proprietare, aplicațiile informatice eTaxRoad și Ectorian (aplicație pentru managementul contravențiilor din trafic).

Proiectul va avea beneficii atât pentru utilizatorul final, prin fluidizarea traficului și reducerea timpilor de așteptare în punctele de taxare, dar și pentru CNADNR prin eficientizarea activităților, reducerea fraudei, asigurarea unui grad ridicat de securitate și de protecție a informațiilor, reducerea costurilor administrative.