Presă
26.05.2005
UTI Systems S.A. și IGCTI au primit premiul AFCEA International Golden Link

UTI Systems S.A. și IGCTI au primit premiul AFCEA International Golden Link

“Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice” a câștigat premiul AFCEA International Golden Link pe anul 2005, la categoria Apărare Internațională și Guvern Civil. Comisia formată din reprezentanți ai Guvernului și din industrie și-a exprimat aprecierea pentru acest proiect ce furnizează o soluție novatoare pentru o cerință specifică venită din partea Guvernului.

Acest program ce acordă premii speciale are scopul de a recunoaște excelența și inovația în aplicarea unor tehnologii în operațiuni guvernamentale. Anul acesta, premiile au adus o recunoaștere parteneriatelor guvern / industrie ce susțin tema expoziției Technet International 2005: “Operațiuni Centrice în Rețea: Viteză, Agilitate și Securitate.”

Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice (SEAP), dezvoltat pentru Inspectoratul General pentru Comunicații și Tehnologia Informației (IGCTI) de UTI Systems in colaborare cu TotalSoft, HP Romania și Microsoft Romania, reprezintă o infrastructură a tehnologiei informației ce permite instituțiilor publice din Romania să-și procure bunuri și servicii prin mijloace electronice.

Cu 20.000 de utilizatori conectați simultan prin Internet, securitatea a fost o preocupare majoră. UTI Systems a proiectat o infrastructură extrem de sigură pe bază de linii de comunicație, continuitate în afaceri, autentificare, controlul accesului prin PKI pentru a accesa sistemele de control și zonele TEMPEST. Portalul poate susține dezvoltarea de noi funcționalități și module.

Soluția respectă exigențele de control necesare protejării adecvate a informației: disponibilitate, autorizare, autentificare, confidențialitate, integritate, non-repudiere și intimitate. Pentru dezvoltarea unui program atât de ambițios nu au fost sufieciente integrarea produselor COTS și cercetarea aprofundată, ci a fost nevoie de analize și adaptarea produsului, păstrând în același timp interoperabilitatea și standardele în utilizare. Activarea noului sistem e-Procurement a presupus o impresionantă infrastructură a securității informației și instrumente pentru a facilita utilizarea de către operatori și clienți:

  • Arhitectură PKI: Autoritatea de Certificare certSAFE ce oferă, pe lângă certificate digitale de management, posibilitatea recuperării cheilor, servciu time-stamping și statut de certficat digital online, precum și module de validare. A fost dotată cu dispozitive de securitate hardware cu destinație specială (HSM) pentru managementul cheilor și strategii, practici și proceduri adaptate nevoilor e-Procurement.
  • Sistem de autentificare și autorizare: gateSAFE, un produs versatil cu multiple caracteristici pentru mangementul identității ce permite logarea utilizatorilor la portalul e-Procurement, cu următoarele funcționalități: PKI ce permite aplicații legacy, conectare securizată pe linii nesecurizate (Internet/Intranet), SSO, SSL Acceleration, OSI nivel 7 (load balancing), contabilitate și WEB server virtual, securitatea serviciilor web, controlul identității.
  • Mecanisme ce oferă controale de securitate TI pentru protejarea informației utilizatorului: shellSAFE Desktop Security Suite; componentele și funcționalitățile sale sunt: clickSIGN – semnătură digitală și aplicație pentru criptarea fișierelor, diskSAFE – criptare virtuală a discului, sendSAFE – semnătură digitală și aplicație pentru criptarea poștei electronice și shredSAFE – ștergerea securizată a fișierelor de pe mediile magnetice.
  • Splitarea cheilor de criptare a licitației, sharing și mecanisme de recuperare pentru menținerea confidențialității licitației până la final: hostSAFE, o soluție complexă ce suprapune e-Procurement cu anumite cerințe
  • Instruirea utilizatorilor, documentarea și programe security awareness.

Premiul a fost prezentat în cadrul expoziției TechNet International 2005, prin cuvântul de deschidere adresat marți, 17 mai, de către amiralul în retragere din marina americană, Thomas E. Zelibor, Director al Operațiunilor Globale, reprezentanților Inspectoratului General pentru Comunicații și Tehnologia Informației și UTI Systems.

TechNet este considerată a fi o prezentare care include multe produse și tehnologii noi ce se adresează tuturor aspectelor operațiunilor centrice în rețea și securității naționale.

Despre AFCEA

AFCEA International este prima asociație non-profit ce îi reprezintă pe cei ce lucrează în următoarele domenii: comunicații, electronică, sisteme de securitate și pentru servicii secrete. AFCEA oferă un forum de dezvoltare profesională cu multiple aspecte ce includ cursuri, conferințe, revista SIGNAL și oportunități de networking. Pentru mai multe informații, vizitați http://www.afcea.org.