Presă
08.04.2004

UTI Systems mizează pe tehnologia informațiilor și a comunicațiilor

UTI Systems mizează pe tehnologia informațiilor și a comunicațiilor
articol de Adrian Marsanu, Ziarul Financiar

UTI Systems, cea mai mare companie din grupul UTI, cu afaceri în sisteme de securitate și IT & C, estimează în acest an pe o triplare a afacerilor, având ca țintă vânzări de 27,8 mil. euro, față de 10,2 mil. euro în 2003.

Compania mizează pe extinderea activității în domenii cu potențial mare și cu o rată bună de rentabilitate precum tehnologia informațiilor și a comunicațiilor și de aceea este interesată să atragă finanțare din partea investitorilor. Cu o rată a profitului de 11%, compania ar putea fi listată în acest an la Bursa de Valori, potrivit lui Tiberiu Urdăreanu, președintele UTI Grup. Afacerile UTI Grup, deținut în proporție de 96% de către Tiberiu Urdăreanu, au fost în 2003 de 32, 5 mil. euro (36,7 mil. $), în scădere în euro cu 13% față de anul anterior. În dolari, însă afacerile grupului au crescut cu circa 5%. UTI Grup este formată din mai multe companii, cu activități în domeniul serviciilor de monitorizare, protecție și pază sau în domeniul serviciilor administrative (curățenie, întreținere) sau construcții civile.

UTI Grup, unul dintre liderii pieței interne a sistemelor de securitate, este din ce în ce mai activ pe piețele externe, în condițiile în care miza pe cifra de afaceri se ridică în acest an la 40 mil. euro. În primul trimestru, afacerile grupului au atins valoarea de 10 mil. euro, potrivit lui Urdăreanu. Până anul trecut, strategia grupului viza exclusiv piața internă și o poziționare cât mai bună pe aceasta, la care s-au adăugat comenzi externe pentru realizarea unui proiect de telecomunicații în Kazahstan și a unui program de securizare a aeroportului din Cairo. După participarea în acest an la Târgul de tehnologie CeBIT organizat la Hanovra, UTI a încheiat contracte pentru distribuția pieselor pe piețele din SUA, Marea Britanie sau Germania, potrivit lui Tiberiu Urdăreanu. Valoarea comenzilor UTI pentru cele trei mari piețe europene depășește 3 mil. euro numai în 2004, a mai precizat președintele grupului.

Pe de altă parte, piața irakiană a intrat în vizorul UTI ca și a altor companii românești, în cadrul lucrărilor de reconstrucție. Potențialul pieței din Golful Persic este mare, cu atât mai mult cu cât au loc licitații pentru atribuirea unor contracte în valoare de 5 miliarde dolari pentru lucrări de construcții, urmând ca în perioada următoare să fie licitate contracte de 5 miliarde dolari pentru alte lucrări decât cele de construcții. “Suntem în discuții cu firma Scaylink din Canada pentru a participa la proiecte legate de aeroporturile din Irak”, a spus Tiberiu Urdăreanu, care a adăugat că firma canadiană poartă discuții și cu alte companii. TI, ca și celelalte companii românești, își negociază intrarea în afacerile de pe piața irakiană din poziția de subcontractori pentru contractorii generali, care sunt de regulă americani. UTI Systems a contractat, recent, un credit în valoare de 86,6 mld. lei (peste 2 mil. euro) de la Raiffeisen Bank, pentru finanțarea unui proiect de extindere a sistemului electronic e-licitatie.ro, în baza unui contract încheiat cu Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.

Tiberiu Urdăreanu, 51 de ani, a absolvit Institutul Politehnic București – Facultatea de Automatică în 1997 și Universitatea din Leicester, Marea Britanie, în 1998. Între 1978 și 1984 a lucrat în Ministerul Industriilor și Construcțiilor de Mașini, după care până în 1993 a lucrat în cadrul Institutului de Cercetări al Armatei din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Din 1993, conduce grupul UTI. Potrivit unor estimări făcute anul trecut, UTI Grup deținea o cotă de piață de aproximativ 40% din piața serviciilor de securitate fizică, respectiv 60% din piața proiectelor de securitate informațională. Pe segmentul securității fizice, UTI este concurat de alte firme precum Bidepa, Dragon Star sau BGS. Pe de altă parte, UTI lipsește de pe un segment de piață mai nou acaparat de firmele de securitate – procesarea de bani, unde lider este grupul danez Group 4 Falck.