Presă
25.02.2015
UTI va implementa un sistem de management integrat al transportului public în Burgas, Bulgaria

UTI va implementa un sistem de management integrat al transportului public în Burgas, Bulgaria

Burgas, al patrulea oraș ca mărime din Bulgaria și un important punct turistic la Marea Neagră, se confruntă cu probleme legate de siguranța, eficiența și confortul transportului public. Soluția identificată de echipa UTI pentru optimizarea acestei situații este de a implementa un sistem integrat de management informatizat al transportului public, competitiv și eficient din punct de vedere economic.

Contractul pentru implementarea Sistemului integrat de management informatizat al transportului public, sistem integrat de ticketing și informare a călătorilor și supraveghere video a fost semnat la sfârșitul lunii februarie. Finalizarea proiectului, atribuit prin licitație publică, este estimată pentru primăvara anului 2016, valoare contractului fiind de 9 milioane euro. Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 și bugetul orașului Burgas.

Scopul principal al proiectului este de a optimiza și eficientiza condițiile de transport în comun, precum și de a crește confortul și siguranța călătorilor.

În prezent, regia de transport Burgasbus funcționează cu bilete de hârtie și abonamente lunare sau săptămânale. Soluția pe care UTI o propune constă din implementarea mai multor sisteme integrate: taxare automată, management al vehiculelor de transport public (inclusiv prioritizarea accesului acestora în trafic), informarea călătorilor în timp real în stațiile de autobuz, supraveghere video în vehiculele de transport în comun, în stații și în intersecții, managementul datelor colectate (analiza, procesarea și arhivarea informațiilor).

Beneficiile proiectului vor fi importante atât pentru locuitorii municipiului Burgas, prin creșterea atractivității și confortului sistemului de transport în comun, cât și pentru autorități prin reducerea fraudei, eficientizarea operării sistemului de transport și a activităților comerciale și generarea de instrumente care să asigure extinderea facilă a ofertei tarifare cu noi titluri de călătorie și adaptarea titlurilor tarifare la situația existentă.

“Suntem bucuroși că vom dezvolta un proiect important în Bulgaria, iar acest lucru ne confirmă adaptabilitatea soluțiilor noastre pe orice piață. Vom contribui la transformarea Burgasului într-un oraș inteligent, adaptat cerințelor de modernizare a transportului în comun atât de necesar pentru un oraș cu potențial turistic mare. Este al doilea proiect din domeniul ITS pe care îl realizăm în Bulgaria, după contractul de mentenanță a sistemului de semaforizare din Sofia, și se încadrează în strategia de dezvoltare internațională pe care UTI a stabilit-o pentru acest an.”, declară Mihail Tănăsescu, Vicepreședinte UTI.

UTI confirmă astfel poziția de jucător important în domeniul soluțiilor inteligente de transport din Europa Centrală și de Est, soluțiile UTI fiind implementate în Polonia (Kalisz și Szczecin), Bulgaria (Sofia) și în importante orașe din România (București, Craiova, Iași, Timișoara, Brașov, Zalău, Deva, Ploiești).