Presă
09.06.2011

Comunicat de presă: În procesul de emitere a cardurilor RATB, UTI nu ia decizii de politică de preţ. Face doar ce ştie mai bine: dezvoltă soluţii aplicate pentru creşterea confortului cetăţenilor

Ca urmare a apariţiei în presa centrală a unor articole referitoare la decizia RATB de a renunţa la biletele de călătorie pe hârtie, articole care au adus în discuţie şi implicarea companiei noastre, UTI este în măsură să facă următoarele precizări:

Cititoarele electronice existente în vehiculele RATB au fost instalate în urma câştigării unei licitaţii internaţionale, organizată de RATB sub supervizarea BERD, la care asociaţia din care UTI a făcut parte a avut cel mai mic preţ. Aceste cititoare sunt doar o parte vizibilă a unui proiect mai vast dezvoltat de UTI în cadrul contractului aferent licitaţiei mai sus menţionate, cu impact deosebit asupra creşterii calităţii condiţiilor de călătorie în mijloacele de transport în comun şi, în mod indirect, în viaţa locuitorilor municipiului Bucureşti.

Emiterea titlurilor de transport este realizată exclusiv de operatorul de transport RATB. UTI nu are nicio implicare în emiterea titlurilor de transport, ci doar a pus la dispoziţie infrastructura necesară acestui sistem de taxare automată. De asemenea, tarifele aferente transportului public sunt stabilite de instituţiile abilitate conform legislaţiei în vigoare.

Faptul că una dintre cele mai importante bănci din România a decis să colaboreze cu UTI pentru emiterea cardului Zâmbet, un instrument bancar, cât şi pentru a face plata călătoriilor cu mijloacele de transport în comun, care uşurează viata bucureştenilor şi pune Bucureştiul alături de Londra, Hong Kong şi Singapore în topul celor mai moderne şi mai inovative oraşe ale lumii, este o dovadă în plus că UTI are competenţe de cel mai înalt nivel şi adecvate exigenţelor pieţei. Mai dorim să precizăm că decizia altor bănci de a dezvolta carduri similare aparţine exclusiv băncilor.

Aplicaţia dezvoltată de UTI şi implementată pentru aceste carduri nu este o simplă preluare a unui presupus soft Mifare. Mifare este un standard internaţional, respectiv standardul ISO 14443, ce defineşte cardurile de proximitate şi protocoalele de comunicaţie cu acestea. Standardul ISO 14443 tip A, cunoscut şi sub denumirea de Mifare, este un document, similar standardelor ISO 9001 sau ISO 27001 şi nu un soft. Fiecare companie care doreşte să ofere o soluţie conformă cu standardul ISO 14443 trebuie să-şi dezvolte soluţia proprie conform specificaţiilor şi condiţiilor descrise în standard. În urma câştigării licitaţiei internaţionale organizată de RATB, UTI a dezvoltat o soluţie proprie conformă atât cerinţelor licitaţiei, cât şi specificaţiilor şi condiţiilor din standardul ISO 14443.

Aşadar, nu este vorba de preluarea niciunui soft, fiind vorba de un standard pe baza căruia fiecare companie interesată poate dezvolta o soluţie proprie.

În final, am vrea să revenim asupra afirmaţiei cum că UTI “este una dintre companiile abonate la contractele cu statul, dezvoltând soluţii de soft, dar şi lucrări de infrastructură pentru Metrorex şi RATB, a căror valoare totală se ridică la sute de milioane de euro.” cu precizarea că aceste contracte au fost sau sunt dezvoltate de UTI ca urmare a câştigării unor licitaţii publice.

Considerăm că opiniile exprimate în aceste articolele sunt de manipulare a opiniei publice, aducând grave prejudicii de imagine şi având impact considerabil asupra activităţii companiei, şi că sunt parte a unei campanii de denigrare pornite ca urmare a respingerii constante a ofertelor de publicitate adresate UTI.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să contactaţi Direcţia Comunicare Corporatistă:tel 021 201 23 12, e-mail: dcc@uti.eu.com.